Spoločnosť Energy Snina naplno rozbehla produkciu drevnej štiepky

23.09.2008 Snina

Snina 23. septembra (TASR) - Akciová spoločnosť Energy Snina naplno rozbehla produkciu drevnej štiepky, ktorú následne spaľuje a vyrába z nej elektrickú energiu.
V 1. polroku tohto roka firma vyrobila 5628 ton drevnej štiepky. Oproti predchádzajúcemu roku sa jej výroba viac ako zdvojnásobila. Podľa Petra Benčurika, hovorcu spoločnosti Slavia Capital, do skupiny ktorej sninská firma patrí, ide výlučne o spracovanie odpadového dreva z lesných porastov, ktoré svojou kvalitou nezodpovedá požiadavkám drevospracujúceho priemyslu.
Energy Snina uvedie do skúšobnej prevádzky aj nový tepelný agregát s inštalovaným výkonom 16 MWt na spaľovanie drevnej štiepky. Ten pozostáva z dvoch kotlov, v rámci ktorých chce spoločnosť rozšíriť kombinovanú výrobu tepla a elektrickej energie prostredníctvom využitia obnoviteľných zdrojov.
Celkové investície do výroby drevnej štiepky ale aj nového tepelného agregátu dosiahli 152 miliónov Sk (5,05 milióna eur). Podľa hovorcu zavedením novej technológie sa ročne zabezpečí výroba zhruba 270.000 GJ tepla a 10.000 MWh elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov. Zároveň dôjde aj zníženiu produkcie CO2 o vyše 30.000 ton ročne.
Skupina Slavia Capital odkúpila všetky energetické aktíva od spoločnosti Vihorlat Snina. Je významným regionálnym dodávateľom tepla pre domácnosti, elektrickej energie a úžitkovej vody pre korporátnych klientov. Spoločnosť Energy Snina vznikla v roku 2005. V súčasnosti zamestnáva viac ako 100 pracovníkov. Jej dlhodobým cieľom je zvýšenie efektivity svojej prevádzky, využívanie technológií na báze obnoviteľných zdrojov s cieľom zlepšenia životného prostredia a udržania cien energií na prijateľnej úrovni.
(1 EUR = 30,1260 SKK)
 

Vyberte región